Wie zijn wij?

We zijn een vereniging van kunstenaars die zich inzet voor het promoten van de hedendaagse handgemaakte pop als kunstvorm. Met andere woorden; onze creaties te presenteren als figuratieve kunst. Ze zijn bedoeld als object om naar te kijken, te bewonderen en emotie over te brengen aan de toeschouwer.

We zijn een vereniging die bijdraagt aan het stimuleren van anderen om poppenkunst te maken, in Nederland, België en zelfs daarbuiten.

We willen onze leden maar ook nieuwkomers een platvorm bieden om hun creaties onder de aandacht te brengen. Kwaliteit en diversiteit zijn voor ons belangrijk want we streven met ons werk een hoog niveau na, net zoals dat geldt voor andere gangbare kunstvormen.

 

(foto rechts: gemaakt tijdens DABIDA uitje in het textiel museum in Tilburg, 2018)

 

Sinds 2006

Geschiedenis

DABIDA is in 2006 opgericht door een kleine kern van Nederlandse poppenkunstenaars. De drijvende kracht achter DABIDA was Hannie Sarris. Zij was degene die het initiatief nam tot oprichting van een vereniging van poppenkunstenaars met, onder andere, als doel het promoten van poppen maken als kunstvorm. Samen met Astrid Mulder, Saskia Hoeboer en Marlaine Verhelst zorgden zij voor een eerste gezamenlijke expositie van Nederlandse en Belgische poppenkunstenaars op zondag 15 april 2007, inmiddels bij velen bekend als de DABIDA dag.

Het was spannend of de vele poppenkunst liefhebbers hun weg zouden vinden naar de Oude Pastorij in Essen (België), net over de grens bij Roosendaal. Maar ondanks de tropische temperaturen op die zondag werd het een groot succes!

 

Het succes had te maken met een aantal dingen: zeker de mooie locatie maar vooral de diversiteit in stijl, vormgeving en materiaalgebruik (textiel, keramiek, zelfdrogende klei, polymeer klei en porselein). Tijdens deze expositie werd door een aantal leden demonstraties gegeven. Ze lieten de technieken zien die zij bij het maken van hun werk gebruiken en deelden hun tips en tricks met de bezoekers. Hierdoor was het voor de bezoekers mogelijk zich uren te vermaken. Reden genoeg om een vervolg te geven aan deze geslaagde dag en deze dag tot een jaarlijks evenement te maken.

Het concept van de DABIDA dag werd al snel uitgebreid. In 2009 werd de jaarlijkse Doll Award geïntroduceerd. Een Award die iedereen wil inspireren om, naar aanleiding van een thema, een pop te maken. Uit alle inzendingen werd de top 3 uitgenodigd om met zijn of haar inzending aanwezig te zijn op de opvolgende DABIDA dag. Daar werd de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt.

Helaas overleed Hannie Sarris kort na de 4e DABIDA dag, in mei 2010. Als eerbetoon aan haar werd de “Anual Doll Award” naar Hannie vernoemd, en spreken we vanaf die tijd van de “Hannie Sarris Award” of HSA. Haar vakmanschap, haar passie en inzet voor de poppenkunst zullen ons blijven inspireren.

Met ingang van 2009 werd ook “de eregast” geïntroduceerd. Bekende, gerenomeerde poppenkunstenaars werden vanaf toen uitgenodigd om met hun prachtige creaties als eregast deel te nemen aan de DABIDA dag. Zij vertellen over hun werk en/of geven een demonstratie. Door de jaren heen mochten we een aantal zeer bekende kunstenaars uit het buitenland verwelkomen zoals: Brian en Wendy Froud, de Popovy sisters, Virgini Ropars, Tatjana Raum, Renate Jansen, Sabine Vogel, Patrizia Cozzo, Elisa Fenoglio en Claudia Raddi. Ook Nederlandse kunstenaars waren te gast zoals; Eric van Straaten, Yuliana Kamerbeek, Marijke Eeken en An Brzoskowski.

 

Bij de eerste expositie exposeerden 15 poppenkunstenaars uit Nederland en België met hun divers werk in de sfeervolle ruimtes van de Oude Pastorij in Essen. In wisselende samenstellingen exposeerden de leden daarna in de oude steenfabriek in Gilze en het Klok en Peelmuseum in Asten. Het 10-jarig jubileum werd gevierd in de Zuiderkerk in Amsterdam in samenwerking met Svetlana Pchelnikova, die voor veel extra buitenlandse exposanten zorgde. Daarna volgde het Kruithuis in Den Bosch en in april 2019 in galerie De Ruimte in Geldrop waar het werk van de DABIDA leden als kunst heel mooi tot zijn recht kwam. In november 2018 was het werk van DABIDA leden ook nog te zien tijdens een ruim 5 weken durende expositie in de prachtige ronde expositieruimte van “de Ring” in Epe.

De mooie reeks van DABIDA-exposities moest helaas onderbroken worden door de pandemie die heel de wereld een paar jaar op zijn kop heeft gezet.

Pas 3 oktober 2021 werd er, in samenwerking met het Blue Planet Harp ensemble, weer een DABIDA dag georganiseerd in Nuenen. Het was een dubbel evenement. DABIDA-leden hielden hun expositie en Blue Planet Harp ensemble gaf een uitvoering van “de Poppenmaker” een muzikale droom waarin poppen tot leven komen. Een mooie samenwerking doordat een aantal karakters uit het verhaal als pop door enkele DABIDA leden gemaakt werd. Harpmuziek, zang en poppenspel maakten het tot een bijzondere, mooie uitvoering.

Wordt vervolgd………………

 

(foto: nabespreking van de allereerste DABIDA dag in 2007)

onze leden

Op dit moment hebben we 14 leden, alle afkomstig uit Nederland of zijn Nederlandstalig. We hopen in de toekomst ook nieuwe leden uit België te mogen verwelkomen. Niet alle leden zijn altijd in de gelegenheid te exposeren tijdens DABIDA-activiteiten, maar we streven er naar met zoveel mogelijk of alle leden aanwezig te zijn. Wij waarderen al onze leden en laten daarom ook graag hun werk op deze website zien. Al onze leden zijn het visitekaartje voor DABIDA.

 

(foto: DABIDA leden en gast exposanten tijdens de DABIDA dag in het kruithuis in Den Bosch)

Verschillende stijlen

Wat DABIDA bijzonder maakt is de diversiteit van het werk van haar leden. Die
diversiteit kenmerkt zich door het verschil in materiaal gebruik, vormgeving en stijl.
Ieder lid heeft daarbij een eigen herkenbare stijl ontwikkeld. Materialen die leden
gebruiken zijn o.a. porselein, zelf hardende klei, porseleinklei, polymeerklei, textiel,
chamotte klei, papier-maché en hout. Hoe deze materialen en met welke technieken
verwerkt worden laten onze leden graag zien tijdens demonstraties op de DABIDA
dagen.

De Dabida dag

Door het organiseren van een DABIDA dag, in expositie setting komt de pop als artistieke kunstuiting goed tot zijn recht. Wij exposeren graag in combinatie met andere kunstvormen, bijvoorbeeld in een museum, met toneel, muziek of combinatie van deze vormen. Het koppelen aan een maatschappelijk thema behoort ook tot de mogelijkheden. Tijdens een DABIDA dag bieden we een platform aan gevestigde (buitenlandse) kunstenaars die als gast worden uitgenodigd en nieuwkomers in de vorm van de Hannie Sarris Award. (HSA)

Natuurlijk zijn zoveel mogelijk DABIDA leden zelf tijdens de DABIDA dag aanwezig om, met hun meest recente werken, moderne poppenkunst aan het publiek te tonen.

 

(foto: v.l.n.r. de diverse accomodaties waar de DABIDA dag plaats heeft gevonden in de afgelopen  jaren;  Essen (B), de oude steenfabriek in Gilze, museum Klok en Peel in Asten,  Zuiderkerk in Amsterdam, het kruithuis in Den Bosch, galerie de ruimte in Geldrop en het klooster in Nuenen.